Voda za vsakogar

Od majhnega delčka, ki sem ga sama preprosto pritrdila na pipo z nekaj zavoji, ki je hkrati revolucionarni dosežek slovenskega znanja v svetovnem merilu, imam le eno veliko pričakovanje: očiščeno in zdravo vodo za moja otroka. Preberi kako in zakaj pijemo čisto vodo.

Continue Reading

Rojstni dan na kvadrat

Spet je tu težko pričakovani dvojni rojstni dan. Tudi letos je mami spekla dve tortici in ju okrasila po najinih željah. Pokukaj v objavo, kjer te čaka prav poseben recept za biskvit...

Continue Reading

Na Gardskem jezeru ni nikoli dolgčas

https://www.youtube.com/watch?v=uRfMubuswGU Zakaj na Gardsko jezero? Večina ljudi pozna Gardsko jezero po Gardalandu ter obišče ta čudoviti predel Italije le za en dan. S partnerjem sva se prvič podala na poletni dopust na to čudovito jezero, ko sva bila še brez otrok. Odkrila sva številna čudovita mesteca, ki se vrstijo eno za drugim po 145 kilometerski poti okoli jezera. Sirmione, Peschiera del garda, Lazise, Bardolino (poskusite tudi odličen rdeči vinček Bardolino), Garda, Malcesine, Riva del…

Continue Reading

Decemberček v šolo ali ne? Naš dvojni izziv.

Marija Montessori je dejala, da je otrok od rojstva do šestega leta starosti obdarjen s »srkajočim umom«. Jaz današnje malčke imenujem »spužiji«, ker srkajo vtise, izkušnje in znanje iz okolice z intenzivnostjo in hitrostjo, ki preseneti marsikaterega starša. Pogosto slišimo pohvale in začudenje nad otroki, vnučki, nečaki, ki so včasih res pretirano kovanje svojih otrok v oblake, velikokrat pa kar drži, da so otroci v zgodnjem otroštvu precej dojemljivi za učenje, kar je…

Continue Reading

Musaka iz voka

https://youtu.be/ml86_EcMTmg Še eno zgodnje poletje je pred nami. Veliko ljudi je obiskalo obmorske kraje že med prvomajskimi prazniki in marsikdo je zadnje vikende že veselo plaval v prijetno toplem morju. Tudi koledarsko poletje se bliža in pri nas doma se še tista minimalna količina mesa, ki ga običajno pojemo, zmanjša na nič. Zelenjavne jedi, solate, stročnice, hladne rižote, testenine, sadni domači sladoled in tone svežega sadja so glavni protagonisti prihajajočega letnega časa. Pred…

Continue Reading

Frtalja in otroški spomini

Še kar ostajamo pri špargljih. So mi tako zelo všeč? So, zelo. Še bolj so zdravi in tako lepe zelene barve so, da ne morem mimo njih v trgovini. V zadnji objavi sem napisala zakaj so tako zelo zdravi in koristni v naši prehrani. Še posebej obožujem tiste čisto drobcene divje šparglje iz primorske. Moram povedati za vse tiste, ki jih še niste jedli, da so nekoliko bolj grenkega okusa, ki pa se ga…

Continue Reading

Prvi pomladni čistilci

Šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Njihova sezona nabiranja se začne z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Vsako leto komaj čakam, da nam tata iz primorske pošlje zaloge divjih špargljev ali pa se za vikend sami odpravimo na izlet v domače kraje vipavske doline, kjer jih z veseljem nabiramo. Ti so še bolj zdravi, kot gojeni šparglji. Imajo bolj grenak okus, ki se ga…

Continue Reading

Zdravilni čemaž

Čemaž je zelo zdrava in okusna rastlina, ki nam jo trenutno ponuja narava. Vsako leto mediji poročajo o zastrupitvah z rastlinami podobnimi čemažu. Sama sem mnenja, da je zelo težko zamenjati čemaž z drugimi strupenimi rastlinami. Ker je čemaž tudi pri nas čedalje bolj priljubljeno zelišče, iz njega lahko naredimo odlične namaze ali popestrimo solato, ga številni ljudje sami nabirajo v naravi. Čemaž v Sloveniji raste aprila ter maja na gosto poraslih predelih…

Continue Reading

Velikonočna gnezdeca

https://www.youtube.com/watch?v=1NVLzB4wJ6g Zadnje predpraznične dni sem razmišljala o predjedi, ki bi lahko pristala na naši velikonočni mizi ali bi bila primerna za velikonočni ponedeljek, ko so želodci že preveč polni šunke in ostalih dobrot. Razmišljala sem tudi o tistih, ki jim trdo kuhana jajca ne sedejo in bi si vseeno zaželeli jajčno jed za prihajajoče praznike. Ker sem velika ljubiteljica tartufov in se le-ti odlično podajo jajčnim jedem, sem hitro našla rešitev. Nastala je…

Continue Reading
Close Menu