Rojstni dan na kvadrat

Rojstni dan na kvadrat

Veliko ljudi mi ne verjame, ko povem, da sta oba otroka rojena na isti datum in s tremi leti razlike. Tudi za naju z možem je to pravi čudeš.  Še vedno komaj verjamem, da se je to lahko zgodilo. Bianka se je rodila pet dni čez rok, Roko pa je prekoračil kar deset dni. Ko so mi določili okvirni datum poroda na začetku nosečnosti, nisem niti za trenutek pomislila, da bi me lahko pustili čakati tako dolgo. Pa so naju in tu sta naša dva navihanca, ki nikoli v življenju ne bosta pozabila kdaj ima en in kdaj drugi rojstni dan. Lahko se tudi to zgodi, ko bosta stara in pozabljiva;).

Zaenkrat smo še v obdobju, ko si še vedno želita skupne zabave, ter obvezno dve tortici. Vsako leto si izbereta okraske za torti v trgovini Peki, ki ponuja zelo pester izbor izdelkov za dekoracijo tort in vse potrebno za peko. Oba si izbereta plastične figurice s katerimi se lahko igrata tudi potem, ko je tortica že v želodčku. Med pestro ponudbo si izbereta najljubše dodatke in vse enostavno naročimo na dom. Vsekakor ne gre preveč hiteti z naročilom. Otroške želje se tako hitro spreminjajo in kar je bilo zanimivo prejšnji mesec, je ta mesec že preteklost. Včasih najdemo čas in zavijemo v njihovo trgovino na Dolenjski cesti v Ljubljani, kjer bi lahko kupila kar celo trgovino. Vedno najdem pripomočke, ki jih moja domača kuhinja še ne premore ter so seveda po mojem mnenju nujno potrebne za moje slaščičarske podvige. Trgovino Peki najdete tudi v Ajdovščini in Mariboru.

Potem, ko smo prejeli pošiljko in nabavili vse potrebne sestavine, si je mama zavihala rokave in se podala med pečico in multipraktik. Recept za prvi biskvit je izredno enostaven in kar je najbolj pomembno, vedno uspe. Letos pa sem še bolj navdušena nad drugim biskvitom, ki je res nekaj posebnega. Imenuje se Molly cake in vsebuje stepeno sladko smetano. Rezultat je izjemen. Pravi okrogli spuži z odličnim okusom. 

Za prvi tortni biskvit potrebujete:

  • 5 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 100 ml vode
  • 100 ml olja

Rumenjake in sladkor stepate zelo dolgo. Posebej stepate beljake v zelo trd sneg. V rumenjake s sladkorjem dodate vodo in olje ter nadaljujete s stepanjem. Postopoma dodajate med stepanjem moko pomešano s pecilnim praškom. Na koncu ročno vmešate še stepen beljakov sneg. 

Biskvit pečete na 180C- 35-40 minut.

Za drugi tortni biskvit, ki se imenuje Molly cake potrebujete:

  • 325 g sveže sladke smetane
  • 325 g sladkorja
  • 325 g moke
  • 4 jajca
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijo

Sladko smetano stepete. Zelo dolgo stepate cela jajca in sladkor (10 min). Počasi dodate moko pomešano s pecilnim praškom. Na koncu ročno primešate še stepeno sladko smetano.

Pečete na statični funkciji na 180C- 30 minut ter na 160C še 20 minut.

Prvo tortico sem namazala s kremo pasticcero ter zamrznjenimi malinami, ki sem jih posladkala. Oblate sem namočila z jagodnim sokom.

Če vas zanima kako naredim najbolj enostavno kremo pasticcero:

  • 1 l mleka
  • 8 rumenjakov
  • 100 g moke
  • 200 g sladkorja
  • vaniljeva esenca ali semena iz pravega stroka vanilije

Priprava je zelo preprosta. V visok lonec dodate rumenjake in sladkor. Z ročno metlico za stepanje dobro premešate. Dodate moko ter premešate. Počasi dodajate mleko in mešate. Vse skupaj segrevate do vrelišča in kuhate samo nekaj minut na nizkem oglju. Nujno je neprestano mešanje ter zmeren ogenj, ker se krema zelo hitro zažge. 

Drugo tortico sem premazala z nutelino kremo, sladko smetano ter rezinami banan. Tortne oblate sem namočila z mlekom.

Nutelina krema je meni nekaj najbolj okusnega ter hkrati najbolj hitro pripravljena krema.

  • 1 kg mascarpone sira
  • 5 velikih žlic nutelle (več ali manj, odvisno od okusa)

Obe sestavini premešaš z mešalnikom.

Potem je tu še moj najljubši del in sicer dekoriranje torte. Od nekdaj sem po duši umetnica in mi okrasitev torte predstavlja sprostitev po vsej nejevolji med peko. Nisem človek natančnega odmerjanja in nikoli ne kuham po receptu. Pri peki je popolnoma drugačna zgodba in velikokrat mi sladice ne uspejo, ker se ne držim navodil.

Pri dekoraciji sem uporabila že razvaljan fondant, jedilne bleščice, jedilne kristalčke, fondant, ki sem ga sama oblikovala v cesto in kamenje, jedilne rožice in ostale dodatke. Sama nisem ljubiteljica fondanta. Uporabljam ga, ker se ga večina otrok razveseli in predvsem zato, ker je tako oblečena tortica res lepa. Tako kompenziramo dober okus za nas starejše sladkosnede in lep videz za mlajše estetske kritike ;).

Vse najboljše draga Bianka & Roko. 

Leave a Reply

Close Menu