Bloško jezero

Ideja za enodnevni obisk pri medvedku ali večdnevno bivanje v čudovitih lesenih hišicah Glamping Bloke.

Gozd, veliko gozda, še več gozda in v njem medvedek, medvedka in ata medved. Ja, prav ste prebrali. Tako bi lahko opisala našo pogosto izletniško točko. Sredi neskončnih gozdov daleč od mestnega vrveža in prometnih cest leži neokrnjen delček mozaika naše čudovite dežele. Ker ni daleč od našega doma, je pogosto na našem seznamu za nedeljski izlet. Otroka pravita, da gremo spet k medvedu, vsi drugi pa ga imenujemo Bloško jezero. 

Bloško jezero je 42 km južno od našega glavnega mesta in je ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk za motoriste, kolesarje, pohodnike in podobne pohajače, kot smo mi.

Naša družina se na poti ustavi pri enem od številnih izvirov pitne vode. Naš prvi izvir je na poti iz Želimelj na Turjak. Otroka sta poleti navdušena nad polnjenjem bidonov s svežo vodo ali vodo na poti, kot je danes priljubljeno reči. Včasih se zabava ob vodi spremeni v pravo prhanje in mami se je že naučila, da ima vedno s seboj rezervna oblačila. Pot nadaljujemo mimo Turjaka, kjer si lahko ogledate le na zunaj znameniti turjaški grad. V kraju Velike Lašče skrenete z glavne ceste, ki pelje proti Kočevju in pred vami se razprostira neskončen gozd. 

Ko prispete do Bloškega jezera, zagledate brunarico, iz katere se vijejo omamni vonji kave, raznih jedi na žlico ali jedi na žaru, uporabljate lahko otroška igrala, klopi, mize, gugalnike, splav na vodi, opazujete lahko več medvedov in pravljični glamping park, vse to je izdelano le iz lesa. Pravljično je prava beseda za opis čudovitega naselja hišic, ki ga sestavljajo izključno leseni objekti in čudovite lesene skulpture.

Prijetna domačnost in dovolj ogreto jezero poleti privabljata kopalce, med katerimi so številne organizirane skupine otrok, ki ob jezeru preživljajo poletne počitnice. Okoli jezera vodi sprehajalna pot, kjer najdejo svoj kotiček tudi ribiči. V slogu ledenega kraljestva se pravljična zgodba nadaljuje tudi pozimi. Takrat zamrznjena gladina jezera privablja številne drsalce.

Če želim otroka zvabiti z igral ali stran od vode na malo daljši sprehod po okolici, moram pripovedovati zgodbo o bloškem smučarju. Seveda si zgodbo sproti izmišljujem in vsakokrat je malo spremenjena. Med zahtevnim preživetjem smučarja in njegove družine za trenutek pozabita, kako težko je hoditi na mamino željo. 

Z Blok boste domov odnesli košček mozaika, ki ostane še dolgo zapisan v srcu. Čudovita neokrnjena narava in pozitivna energija vam bosta vzbudili željo, da se spet vrnete. Mi se z veseljem vračamo tako z avtomobilom kot s kolesom.

Zapis je nastal za Lidlovo revijo Preprosto.

Leave a Reply