Božične zvezdice brez mleka in jajc

Božične zvezdice brez mleka in jajc

 

V nedeljo smo iz smučarskih kombinezonov skočili direktno v kuhinjo. Medtem, ko sem sestavljala recept za piškotke, ki bi lepo dišali po pomarančah, cimetu, vaniliji in rjavemu sladkorju, sem razmišljala tudi o številnih alergikih, ki se iz dneva v dan odrekajo marsikateri sladici, ki vsebuje alergene sestavine. Pomislili smo, kako hudu je otroku z alergijo in staršem, ki mu morajo prepovedati številne jedi. Vem, da so na prepovedi nekateri že popolnoma navajeni, vendar v prazničnih dneh so odrekanja še nekoliko težje.

Tako je nastal recept za dišeče, božične piškotke, ki bodo všeč tudi tistim, ki jih radi namakate v kavici ali čaju. Tako namakan piškotek se topi v ustih.

Recept in izdelava sta enostavna in kuhinja ostane popolnoma čista. Sestavine zadostujejo le za pekač piškotov.

Potrebujete:

Rjavi sladkor mešamo z vodo tako dolgo, da se raztopi. Raztopino dodaš moki zmešani s pecilnim praškom in cimetom. Priliješ še pomarančno oljčno olje ali rastlinsko olje in vanilijo. Vse sestavine dobro pregnetiš s prsti in jo zavito v folijo pustiš v zamrzovalniku 1 uro. Maso razvaljaš med dvema slojema peki papirja (na 5mm debeline) in oblikuješ piškote. Po želji lahko dodate tudi nekaj nastrgane 70% čokolade. Piškote pečeš v pečici na 180C približno 15 minut. Super so z jutranjo kavico ali popoldansko čajanko.;)

Oglej si video.

 

 

Leave a Reply