Decemberček v šolo ali ne? Naš dvojni izziv.

Decemberček v šolo ali ne? Naš dvojni izziv.

Marija Montessori je dejala, da je otrok od rojstva do šestega leta starosti obdarjen s »srkajočim umom«. Jaz današnje malčke imenujem »spužiji«, ker srkajo vtise, izkušnje in znanje iz okolice z intenzivnostjo in hitrostjo, ki preseneti marsikaterega starša. Pogosto slišimo pohvale in začudenje nad otroki, vnučki, nečaki, ki so včasih res pretirano kovanje svojih otrok v oblake, velikokrat pa kar drži, da so otroci v zgodnjem otroštvu precej dojemljivi za učenje, kar je smiselno izkoristiti.

S partnerjem sva vedoželjnost najine »spuži« prvorojenke z veseljem vzela resno in ji na področju omogočanja črpanja znanja v prvih letih življenja namenila precej pozornosti. Vem, ni lažjega kot uživati vse do prvega razreda, takrat pa se lahkoten in brezskrben položaj za starše spremeni. Hitro ostanemo brez brezskrbnih podaljšanih vikendov in marsikateri popoldan je namenjen pregledovanju nalog, izdelovanju plakatov in urejanju šolske torbe. Čeprav sva velika zagovornika in ljubitelja narave, športa ter sproščenega in brezskrbnega otroštva, sva želela hčerko, ki je znanje sprejemala z odprto glavo ter neštetimi vprašanji, spodbuditi k učenju skozi igro. Vsakodnevna opravila sva spremenila v nešteto drobnih iger, za katere hčerka ni vedela, da so del učenja ali neke vrste šola. Naravne materiale z vrta, travnika, plaže, iz gozda, ali kuhinje smo spremenili v prave učne rekvizite. Oblikovali smo črke, številke, risbe, lepljenke, skulpture. Na sprehodu smo vsako poseben dogodek, srečanje z ljudmi in živalmi natančno razložili in ga vsak večer pred spanjem obnovili. Vsak nov dan je imel novo zgodbo, pripovedko ali basen. Vem, veliko lažje je na vrvico pripeti psa in se, če je mogoče, 10 minut sprehajati sam ter ob tem uživati v tišini in miru, kot narediti korak naprej in tri nazaj  in med tem strpno in izčrpno odgovarjati na nešteta vedoželjna vprašanja.

Status edinke se je kmalu spremenil. Bianka je ravno na tretji rojstni dan dobila težko pričakovanega bratca. Roko se je že od začetka izkazal za njeno pravo nasprotje. Aktiven in nemiren otrok ter kot drugorojenec tudi neke vrste samorastnik ali bolje rečeno posnemovalec sestrinih dejavnosti. Če je Bianka srkala znanje in vedenje odraslih oseb, je on postal njen učenec. Šola je tako pri nas glavna igra že štiri leta.  Če gre sestra v knjižnico, gre tudi bratec, če sestra nosi knjige po hiši in si naredi prijeten bralni kotiček, se ji seveda bratec pridruži, če ga nauči zavezati vezalke je to “kulsko”. Črke, ki ga mami nauči v dveh dneh, se od sestre nauči mimogrede. Skratka, starejša sestra je zakon in pridružimo se ji pri vseh dejavnostih. Od še tako težavnega sedenja za mizo za celo uro, do znanstvenih poizkusov na vrtu pa do skupne udeležbe gledališča, kina ali otroške delavnice.

P2250353

Kot sem že omenila, sta oba otroka rojena na isti datum. Da zadeva ne bo tako zelo popolna, sta oba otroka decembrska. Izraz decemberski otrok ima kar precejšno težo v današnjem šolskem sistemu, odkar se “decembrčki” odpravljajo med šolske klopi s petimi leti. Za odločitvijo staršev, ali naj otroka pošljejo v šolo s petimi leti ali ne, stojijo prave študije in doktorati, tako staršev kot vzgojiteljev. A katera je tista prava odločitev? Pred dvema letoma smo prvič sedli v šolske klopi in sicer skoraj brez premisleka pri petih letih. Odločitev ni bila težka. Bianka je bila popolnoma pripravljena na šolo. Že najmanj eno leto pred vstopom v prvi razred, je težko čakala, da zapusti vrtec. Končno smo dočakali ta posebni dan in bili pripravljeni na najhuje iz vseh opisov staršev o tem, kako zelo zahteven postaja prvi razred. Šola pa je kar naenkrat postala dolgočasna, štiri ure težko presedenega časa, s počasnim jemanjem snovi. In tako je tudi prav, za vse tiste, ki so čakali na šolo, da se naučijo pisanja, računanja in branja. Za vse ostale, ki so izkoristili vedoželjni srkajoči um svojih otrok v najbolj dojemljivem obdobju, pa je predčasen vstop v prvi razred povsem primeren. Ko bomo naslednjo jesen pospremili v šolske klopi še sina, ne bom dvomila v pravilno odločitev. Petletnik morda ne bo imel popolne pisave, morda še ne bo znal vseh črk ali številk, imel pa bo popoln govor, črko »r« bo izgovarjal že dobri dve leti, družaben bo in komunikativen. V nekaterih veščinah bo popoln in slab v drugih. Nič hudega. Zato imamo šolo in zato smo starši pri roki vsak popoldan, da otrokom pomagamo, kjer njihovo znanje peša. 

Noben otrok in nobena družina nista enaka. Naša je na primer zadnja leta vsak popoldan brez tatkota. Zato je toliko bolj kakovostno izkoriščen vsak dan, ura in minuta, ko smo lahko vsi skupaj. Ker sem veliko sama, je moja glavna skrb, da zmanjšam vse nepotrebne dejavnosti in ena teh dejavnosti je že nekaj let nakupovanje. Obisk trgovin je v naši družini skoraj izjemen dogodek. Otrok že od nekdaj ne vodimo po nakupovalnih središčih in čas prihranimo tako, da nakupujemo izključno preko spleta. Hrano dobimo dostavljeno na dom, čeprav ne živimo v mestu, obleke in čevlje kupujemo preko spletnih trgovin, v katerih že poznamo primerne velikosti, in tudi šolske potrebščine naročamo že drugo leto izključno preko spleta. Spletno naročanje je v Kopija nova tako zelo preprosto. Na seznamu na njihovi spletni strani izbereš le osnovno šolo in razred, klikneš ter vse kar šolar potrebuje prejmeš na dom s posebnimi popusti in ugodnostmi. Brez skrbi, saj so vsi seznami popolnoma usklajeni  za vse osnovne šole v Sloveniji.

Naša aktivna družina pa raje skoči na kolo in ta čas izkoristi za potepanje po čudoviti naravi, ki nas obdaja.

Naročilo na kopija-nova.si je otročje lahko.
Naročanje na kopija-nova.si je otročje lahko.

 

P2170498
Junija naročimo šoljske potrebščine in brezskrbno uživamo počitnice.

 

Leave a Reply

Close Menu