Frtalja in otroški spomini

Frtalja in otroški spomini

Še kar ostajamo pri špargljih. So mi tako zelo všeč? So, zelo. Še bolj so zdravi in tako lepe zelene barve so, da ne morem mimo njih v trgovini.

zadnji objavi sem napisala zakaj so tako zelo zdravi in koristni v naši prehrani. Še posebej obožujem tiste čisto drobcene divje šparglje iz primorske. Moram povedati za vse tiste, ki jih še niste jedli, da so nekoliko bolj grenkega okusa, ki pa se ga lahko lepo spremeni v pravilnih kombinacijah. Tudi o tem v prejšnjem zapisu. Zakaj torej toliko veselja prav do divjih šparglej? Moram povedati, da opažam eno zanimivost pri sebi in da sem o tem že poslušala pri sodelavkah, ki so se bližala štiridesetim, petdesetim,… S tem, ko se počasi približujem svojim štiridesetim in še vedno temu ne verjamem povsem, sem opazila, da mi vse jedi iz otroštva, ki si jih tudi več deset let nisem zaželela, kar naenkrat prihajajo v mojo kuhinjo, zaradi nostalgije po otroških letih pri noni, njene dišeče kuhinje, sestavin iz vrta, izkanje šparglej s tatom in psom Lenom med klopi in robidami. Danes, ko sem že osemnajst let daleč od doma, se vračajo spomini, vonji in okusi iz otroštva v moje jedi.

Že kar nekaj objav je nastalo po receptih moje none. Tudi ta objava in recept je v osnovi spomin na njene frtalje, le z malo spremenjenimi sestavinami. Nonine frtalje so poleg moke, jajc in mleka vključevale od največkrat pripravljene frtalje s koromačem(zeleni poganjki, ki rastejo na primorskem) in melise, divjih špargljev pa do koščkov pršuta, klobase ali sira. Skratka v frtaljo lahko seseklajet ali zmiksate marsikatero zelenjavo ali pa počistite mesne in sirne sestavine iz hladilnika, ter jih dodate v to okusno debelo palačinko.

Današnja frtalja je nekoliko bolj posebna in jo lahko pripravite gostom in domačim za predjed (na trikotnike zrezano). Za pripravo 2 kosov potrebujete:

  • 100 g moke
  • 120 g bele tartufate
  • 4 jajca
  • 100 g sira s tartufi (ali navaden sir)
  • cca 1 dl mleka, riževega mleka ali vode
  • 100 g špargljev (divjih, gojenih ali oboje)
  • ščepec soli

Gojene šparglje olupite in kuhate največ 5 minut. Divje šparglje samo zrežete na drobno. Vse skupaj prepražite na oljčnem olju. V posodi zmešate moko, jajca, mleko, sol, šparglje, sir in tartufato. Debelina palačinke je po želji. Meni so všeč bolj tanke in lepo zapečene frtalje. Na vsako stran pečete toliko časa, da na sredini ne bo ostala surova in bo na zunaj lepo zapečena. Kako si pomagate z obračanjem si poglejte v video receptu. Enostavno je.

V kolikor boste na morju nabrali sveže poganjke koromača, ga lahko le operete, sesekljate na drobno in dodate v maso za frtaljo. Čez 10 minut bo okusna večerja na mizi. Zraven pa obvezno velika skleda solate (NUJNO). Res ni boljšega. Nona to ve.

Dober tek;)

Leave a Reply

Close Menu