Hitra tortica dveh malih pomočnikov

Hitra tortica dveh malih pomočnikov

Pri nas poznamo dve vrsti nedelje. Nedelja, ko je zunaj sonček in smo v akciji cel dan. Iz garaže pokuka vsa naša mehanizacija od koles, skirojev, štirikolesnikov do motorjev ali pa se na tako lep dan odpeljemo na izlet. Drugo vrsto nedelje ponavadi zagodi dež in nas prisili, da se stiskamo v hiši, plešemo, igramo in predvsem cel dan odpiramo hladilnik in ugotavljamo, kako bi lahko iz pomankljivih sestavim spekli nekaj sladkega.

Taka nedelja je ravnokar za nami. Oblačno, deževno, morbidno vreme nam je spet povzročilo globok padec “cukra”. A mi se ne damo in iz minimalnih sestavin nekaj spečemo.

Naredili smo osnovni biskvit za torto po našem receptu in premazali s kremo za kremšnite, ki ima malo bolj limonast okus, kot  pri pecivu millefoglie v Italiji. Ker smo imeli doma ravno košarico jagod, smo z njimi okrasili torto. Oblate smo namočili z breskovim gostim sokom.

Za kremo smo uporabili:

  • 220 g moke
  • 300 g sladkorja
  • 7 jajc
  • 1,5 l mleka
  • sok 1 limone
  • 1 vaniljev sladkor
  • če ne bo za otroke dodate 2 žlici ruma

V večji posodi zavremo mleko (2dl prihranimo mrzlega). Penasto umešamo 200g gramov sladkorja in rumenjake.
Rumenjakovi kremi dodamo 2dl mrzlega mleka, vanilijev sladkor, limonin sok in rum. Med nenehnim stepanjem postopoma dodajamo moko. Vrelo mleko pristavimo na ogenj in mu med stepanjem dodamo zmes iz jajc in ostalih sestavin. Med nenehnim stepanjem zavremo in kuhamo še dobrih 5 minut, da dobimo gosto kremo.
Beljake začnemo stepati in jim počasi dodamo med stepanjem preostali sladkor. Stepemo dovolj dolgo, da nastane čvrst beljakov sneg. Vedno vlivamo jajčno kuhano kremo v stepene beljake zelo počasi in kremo mešamo z veliko stepalno metlico s krožnimi gibi od spodaj navzgor.

Oblate smo premazali s kremo v modelu za torte in pustili nekaj časa na hladnem, da se je krema ohladila in strdila. Moja dva pridna pomočnika sta tako lepo narezala jagode in sama okrasila tortico.

Potrebno je le malo sestavin, ki jih imamo skoraj vedno pri roki in nastane odlična vikend tortica.

Leave a Reply