Mamini peki podvigi za dvojni rojstni dan – 1. del

Mamini peki podvigi za dvojni rojstni dan – 1. del

Dva otrok in en rojstni dan 😉

❝Gospa ste se zmotili pri zapisu datuma? Verjetno ste  avtomatsko napisala rojstni datum 15.12. pri obeh otrokih?❞ To so pogosta vprašanja, ki jih prejmem, ko izpolnjujem prijavnice in obrazce za otroka. Tudi sama težko verjamem, da sta oba otroka rojena na isti dan, le s točno tremi leti razlike. Brat in sestra, ki nikoli v življenju ne bosta pozabila drug grugemu voščiti za rojstni dan. Dva tako različna otroka, ki se imata zaenkrat tako zelo rada, da si želita le skupno zabavo, ter obvezno dve tortici.

Kaj bi Njami mami brez Peki?

Dva tako različna otroka, ki se imata zaenkrat tako zelo rada, da si želita skupno zabavo, ter obvezno dve tortici. Vsako leto si izbereta nekatere okraske v trgovini Peki, ki ponuja zelo pester izbor dekoracij za sladice in vse ostalo za peko. Otroka si izbereta plastične figurice s katerimi se lahko igrata, ko je torta že zmazana. Ponudbo si najprej ogledamo v spletni trgovini. Pripravimo dolg seznam in včasih enostavno naročimo dostavo na dom. Pogosto pa obiščemo njihovo trgovino na Dolenjski cesti v Ljubljani, kjer bi Njami mami lahko celo trgovino z veseljem odnesla domov.  Vedno najdem pripomoček, ki še manjka v moji špajzi. Dobro založeni trgovini Peki najdete tudi v Ajdovščini in Mariboru.

V nedeljo zgodaj zjutraj sem namesto jutranje kave zavihala rokave in se za nekaj ur podala med pečico in mešalnik. Poleg tega, da sem še vedno prava peki amaterka, ki zaradi želje otrok še vedno vztraja pri domači peki tortic, mi otroka še dodatno popestrita delo, saj hočeta na vsak način sodelovati. Kakšna lepotna napakica je le spominek na pestro dopoldne v kuhinji.

Najprej smo naredili Oreo torto oziroma Rokovo nogometno igrišče. 

Sestavine za piškotno podlago 26cm:

 • 300 g Oreo powder (mleti piškoti Oreo, ki jih kupite že pripravljene za sladice ali sami zmeljete)
 • 125 g stopljenega masla (v kolikor so piškoti še vedno suhi dodate še malo masla)

Sestavine za kremo:

 • 750 ml sladke smetane
 • 1000 g mascarpone sira (lahko uporabite polovico sira Philadelphia za bolj cheese cake okus)
 • 4 – 5 zvrhanih žlic nutelle (z drugimi kremnimi namazi ni tako dobro 😉
 • 2 vanilijeva sladkorja
 • 60 g instant želatine ali 2 vrečki želatine v lističih

Mlete Oreo piškote prelijete s stopljenim maslom, dobro premešate in stresete v model za torto. Enakomerno razporedite po modelu in dobro potlačite ob dno modela, ki ste ga pred tem obložili s papirjem za peko. Postavite na hladno, da se maslo strdi in pripravite kremo. Sladko smetano stepite, dodate še mascarpone sir, nutello in instant želatino in dobro premepšate dodane sestavine. Po želji sladkate z vaniljevim sladkorjem. Kremo namažete na piškotno podlago in postavite za več ur ali čez noč na hladno.

Najbolje je, da torto pripravite že večer pred praznovanjem, da se krema lepo strdi. Pred serviranjem jo obvezno pol ure prej postavite na sobno temperaturo, da se trda piškotna podlaga nekoliko zmehča in zato lažje razreže.

Za Biankino tortico smo uporabili naslednje sestavine.

Sestavine za biskvit (26 cm):

 • 8 jajc
 • 240 g sladkorja
 • 250 g moke
 • pecilni prašek

Obožujem ta recept, ker ni potrebno ločevati beljakov od rumenjakov. Cela jajca s sladkorjem stepate zelo dolgo (vsaj 10 min, lše bolje 20 min ali več). Odkar imam v kuhinji mint lepotca, ki mi priskoči na pomoč, pustim, da se jajčka tepejo tudi 30 minut in si medtem privoščim prvo kavico;)  Počasi dodate še moko pomešano s pecilnim praškom. Nastalo maso vlijete v dobro namaščen medel in pecite na 170°, 40 minut. 

Sestavine za kremo:

 • 750 ml sladke smetane
 • 1000 g mascarpone sira 
 • 5 velikih žlic nutelle
 • 2 banani

 

Biskvit prerežete na tri dele. Uporabila sem samo dva oblata, ki sem ju namočila z mlekom in premazala s kremo ter obložila s tankimi rezinami banane. Pri sestavljanju torte vedno uporabljam acetatno folijo s katero obdam model z notranje strani. Folija se na koncu lepo loči od kreme in oblatov.

Sledi še moj najljubši del in sicer dekoriranje tort, ko pride lahko moja umetniška duša na plano in seveda želje mojih otrok v prvo vrsto. Naš šestletnik še vedno ostaja pri kompletih figuric, ki jih enostavno postaviš na kremo ali na fondant. Letos se je torta spremenila v pravo nogometno igrišče. Poleg kompleta nogometno igrišče  smo dodali tudi nogometne svečke. Ker je vsako nogometno igrišče zelene barve, smo tortico posuli z zelenimi kristalčk.

Bianka obožuje sladkorno maso, zato moram njeno tortico obleči z belo sladko prevleko. Najlažje je uporabiti že valjani fondant, ki ga samo odviješ in z njim pokriješ torto. Letos je konjičke zamenjala kitara, ki sva jo našli med novoletno dekoracijo. Dodali sva sladkorne penice ter rumene mikro kroglice.

UFFF. Prvi del praznovanj je za nami. V telovadnico smo spravili male prijatelčke in zmazali smo obe tortici. Ta konec tedna sledijo še zadnji obiski, pižama party za punce in pa za vrhunec prvi Biankin kitaristični nastop, prav na njun rojstni dan. To bo še pestro. O novo nastalih sladkarijah poročam naslednji teden v novi objavi.

Sladek pozdrav vsem.

 

 

Leave a Reply