Musaka iz voka

Musaka iz voka

P2250302

Še eno zgodnje poletje je pred nami. Veliko ljudi je obiskalo obmorske kraje že med prvomajskimi prazniki in marsikdo je zadnje vikende že veselo plaval v prijetno toplem morju. Tudi koledarsko poletje se bliža in pri nas doma se še tista minimalna količina mesa, ki ga običajno pojemo, zmanjša na nič.

Zelenjavne jedi, solate, stročnice, hladne rižote, testenine, sadni domači sladoled in tone svežega sadja so glavni protagonisti prihajajočega letnega časa. Pred kratkim sem naletela na bio začimbe, ki prihajajo iz celega sveta in prav te, ki sem jih sama izbrala (Bio sanje južnopacifiških otokov- Spicebar) so izrednega vonja in rahle pikantnosti ter kot nalašč za zelenjavo, krompir, tofu in stročnice. Ko sem premišljevala kam bi še lahko dodala popečeno zelenjavo iz voka, ki jo običajno primešam riževim laskam, rezancem ali basmatemu rižu, sem se domislila musake. Ta jed, ki me tako zelo spominja na morje in čudovito Grčijo, je še posebej dobra brez mesa. Izpraznite lahko spodnji predal hladilnika ali vrt in na oljčnem olju prepražite zelenjavo, ki je trenutno na razpolago. V hladilniku sem našla še jajca, smetano za kuhanje in odličen bio sir, ki je redno v našem hladilniku. Otroka si pogosto zaželita samo košček sira brez kruha.

Tako je nastala preprosta zero waste jed, ki je počistila naše zaloge zelenjave.

Uporabila sem naslednje sestavine:

P2250300

Postopek priprave si lahko ogledate v videu.

Krompir lahko kuhate v oblicah in skuhanega narežete na rezine. V kolikor ne izgubljate časa v kuhinji (tako kot jaz), narežete olupljen krompir na rezine in ga tako hitreje skuhate. V voku ali ponvi prepražite na oljčnem olju čebulo in ostalo zelenjavo. Prazete tako dolgo, da je ravno prav pečena. V pekač ali manjše posodice zlagate plast krompirja in plast zelenjave. Prelijete z jajcem in smetano ter nadaljujete postopek. Zadnjo plast zelenjave prekrijete s sirom in hrustljavo zapečete na 200C 20 min ali manj. Potrebno je le toliko, da jajce zakrkne in se sir lepo zapeče.

Njami mami vam želi dober tek.

Leave a Reply

Close Menu