Vedno znova se vračamo tja.

Vedno znova se vračamo tja.

Kje so tiste stezice k’ so včasih bile?

Zdaj pa raste grmovje in zelene trave.

Delček ponarodele pesmi, ki zastavlja aktualno vprašanje našega časa. Tudi sama se sprašujem, ko se pogosto potikamo po naravi v okolici, le kje so vse družine na sončen konec tedna. Sokrajane, prijatelje in znance zagotovo srečaš na družinskem izletu v nakupovalno središče, na takih in drugačnih igralih ter v tistih igralnicah, ki ponujajo tudi in predvsem najboljšo kavico za mamico. Ja, vem, tudi čakanje in opazovanje otroka je včasih naporno delo.

Ali je življenjski tempo današnjega časa tako ponorel, da potrebujemo starši čas samo zase, vikende »na off«, raznovrstne animacije za otroke, nekoga, ki se ukvarja z našimi otroki tudi za vikend, popoldan in še zvečer, ali pa le ne znamo otrok privabiti v naravo, kjer bi se tudi starši sprostili, jih animirati in pritegniti k igri brez pripomočkov, tablic, risank, igral, babyccina in Youtuba?

Po preživetem dnevu v naravi, med hojo, tekom, kolesarjenjem, hribolazenjem, pogovori, smehom, opazovanjem, učenjem in predvsem vzbujanjem vseh čutov naenkrat vsaka družina ugotovi, da je tako kakovostno preživeti čas, v katerega so vpeti vsi družinski člani skupaj. Nekaterim je težko zapustiti lastno cono udobja, drugi se težko odrečejo popolnim in čistim oblačilom, tretjim je težko tacati po blatu, se sprehajati med pajki in drugimi žuželkami … Družina, ki zapusti cono udobja, vdihne svež zrak, raziskuje naravo, meče kamenje v vodo, se dotika rastlin na poti, stopi v potok, si umije obraz z mrzlo izvirsko vodo, opazuje živali, vonja rože na poti, se povzpne na hrib in občuduje čudovit razgled, skupaj kolesari, si ima ogromno povedati, vprašati in izvedeti, taka družina ne more ostati ravnodušna pri svojem početju. Tovrstna doživetja mora ponoviti in jih z veseljem vse pogosteje in spontano zamenja za vsa druga.

Po ponovnem zbližanju z naravo ugotoviš, da je bajka pomembnejša od nauka. Dejansko je to, da se živi z naravo in se otrokom vrne pristni stik z naravo, zgodba, ki jo je treba živeti, in ne le strniti v super idejo za izlet, ki mogoče pride nekoč na vrsto za prosti konec tedna ali ker se odlično sliši. Narava piše čudovite zgodbe, na katere se z možem spominjava iz otroštva. Rada se spominjava zanimivih pogovorov na poti v gozd s starimi starši. Medtem ko je nona bratu in meni pripovedovala o otroštvu, smo vsi iskali primerne palice za nov strelski lok in puščice. Vsaka s svojo košarico sva z mamo vsako jesen nabirali gobe v bližnjem gozdu. Tata pa mi je predstavil jazbeca, žival, ki sem si jo tako zelo želela srečati, ker me je vedno klical jazbec, ko me je vsak dan zgodaj zjutraj še napol spečo odnesel na ramenih v vrtec. Nikoli ne bom pozabila daljše poti z avtomobilom, ko smo s starimi starši odpeljali žito v mlin. Na polovici poti je nono zavil z glavne ceste in se ustavil sredi gozda. Vsak si je našel svoj gozdni stol in nona nas je presenetila s kosilom sredi jase. Obiskali so nas veverica, ptice in mravljice. Ni bilo krompirčka, hamburgerja in igračke, bili so domača klobasa, svež kruh in gozdna pravljica.

Vsi čudoviti spomini ter vplivi primarne socializacije so razlog, da pri vzgoji svojih otrok na prvo mesto postavljam naravo. Včasih se ne zavedamo, kako malo potrebujejo otroci, da so zadovoljni. Naša racionalno razmišljanje in želja, da jim ponudimo najboljše, nas pogosto zavedeta, da smo prepričani, da bodo naši otroci bolj srečni čisti, na suhem in toplem sedeli v piceriji in barvali pobarvanko, medtem ko bodo čakali na trenutno najboljšo napolitansko pico v mestu. Ali smo zares resetirali naše otroštvo, ko smo še bili v pristnem stiku z naravo, ko se še nismo spotaknili ob vsako vejo in korenino na poti in ko nam ni bilo treba iti v živalski vrt ali prirodoslovni muzej, da bi izvedeli, kako je videti poljski zajec in veverica?

 

naravna kozmetika

Ni nam vseeno s čim hranimo telo.

Ker smo v dobi družbenih omrežij in da bomo zveneli bolj novodobno, bi lahko rekla, da nas #naturelovers najbolje opiše. Nismo ljubitelji narave le pri raziskovanju okolja, izletih in bivanju, mi smo ljubitelji narave tudi v kuhinji in kopalnici. Ni nam vseeno, s čim hranimo telo od znotraj in od zunaj. Nahrani nas v veliki meri domača hrana z vrta in iz bližnjih kmetij, po vseh avanturah pa nas očisti popolnoma naravna kozmetika, ki prihaja z Zeliščnega posestva Cvetka.

Ker je za najmlajše dovolj dobro le najboljše, so na zeliščnem posestvu razvili certificirano vegansko in ekološko OTROŠKO KOZMETIKO, ki je prilagojena nežni in občutljivi otroški koži ter ne vsebuje nobenih parabenov, sulfatov in parfumov. Včasih si morata otroka zaradi številnih aktivnosti umiti lase tudi dvakrat na teden, pri čemer jima šampon in milo Cvetka ne dražita oči ter ne izsušita lasišča in kože zaradi skrbno izbranih naravnih sestavin. Nama z Bianko je najbolj všeč to, da se njeni izredno dolgi in gosti lasje lepo razčešejo, so gladki in se še nekaj časa ne vozlajo. Cvetka ničesar ne prepusti naključju, ko gre za nežno otroško kožo, saj meni, da so skrbno izbrane sestavine, posebej pripravljeni zeliščni izvlečki, povsem brez alergenov in v ravno pravem ravnovesju, ključ do zdrave otroške kože.

Kam so šle tiste stezice k’ so včasih bile?

Razjarjen življenjski tempo je tudi nam včasih tik za petami in tudi mi posegamo po nekaterih novodobnih bližnjicah za lažje preživetje frenetičnega plesa skozi življenje, vendar se po preživetem nekajurnem, dnevnem ali celo tedenskem delovnem viharju vedno znova vračamo tja, kamor spada vsako živo bitje. V NARAVO.Objava je nastala v sodelovanju z Zeliščno posestvo Cvetka.

This Post Has 2 Comments

 1. Suzana Stojanović

  Spoštovani,

  Najprej lep pozdrav iz Violete
  Upamo, da ste seznanjeni z našo blagovno znamko, saj smo eden izmed vodilnih proizvajalcev na področju proizvodnje higienskih in gospodinjskih potrebščin in otroške nege.

  Oglašamo se vam ker smo pripravili predlog za sodelovanje. Sledimo vašemu računu na instagramu in resnično nam je všeč celoten koncept in slog fotografije, ki ga uporabljate.

  V kolikor ste zainteresirani, bi se želeli z vami dogovoriti za sodelovanje.

  Lep pozdrav,
  Suzana

  1. Urednik

   Pozdravljeni,
   vesela sem, da ste me kontaktirali glede sodelovanja, ker sem pri nas uporabniki Violeta izdelkov. Uporabljamo toaletni papirm vlažni toaletni papir oz. robčke, uporabljali smo plenice (hvala bogu ne več;)), mehčalec, tekoči pralni prah in seveda robčke. Zadovoljni smo s kvaliteto in ceno. Kakšne vrste sodelovanje ste imeli v mislih? Sama izdelujem različne video vsebine (video recepte in predstavitvene videe) in pa pišem blog objave za različne naročnike. Nikoli ne sodelujem hkrati z dvema konkurenčnima podjetjema, tako, da so želim bolj dolgoročnega sodelovanja in ostajam zvesta na nekem področju eni znamki. V kolikor imate v mislih le promocijo izdelkov preko storijev sem pripravljena na kompenzacijo (kot pravim dolgoročno). Drugače pa raje vidim, da napišet tudi kakšen lep zapis ali video, ki ga delim na vse svoje kanale in tudi vaše seveda. (njami mami FB, Vebco FB, Instagram Njami mami in Vebco in spletno stran Vebco.si). V tem primeru velja moj cenik, ki je hkrati tudi cenik Mami blogerk in sicer za blog zapis in lepe fotografije in tudi nekaj storijev 100 eur. To velja tudi za video (simpatičen video z vašimi izdelki).
   Zelo bom vesela vašega odgovora. Lahko me kar pokličete na 031338709 ali pišete na info@vebco.si

   Petra

Leave a Reply