Njoki, ki se topijo v ustih

Njoki, ki se topijo v ustih

Pred časom sem vam obljubila recept za domače njoke, ki se kar topijo v ustih. Po tem receptu jih že več kot 60 let pripravljata moja nona in nono. Pri njokih je nono glavni šef. Izdelave se loti na zelo natančen način in vloži veliko truda in ljubezni. Natančno odmeri tudi količine po porcijah. Ker sta sama nastane prava ozimnica iz tega recepta. S pripravo ni veliko dela je pa precej zamazana kuhinja od moke in krompirja. Nekaj kar vas lahko prepriča v domačo izdelavo je prav gotovo to, da so domači njoki bolj slastni, sveži in jih lahko skuhane zamrznemo in tako vsaj 2 x prihranimo čas in čiščenje.

Iz sestavin, ki vam jih bom zaupala sem naredila za štiri člansko družinico enkrat sveže in 2 krat zamrznjene.

Recept za pripravo:

  • 1 kg rdečega ali starega krompirja (ne sme biti nov krompir)
  • 300g moke
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • žlica olja (ni obvezno)

Krompir kuhamo cca. 30 do 35 minut. Čas kuhanja je odvisen od velikosti. Ko je krompir še vroč ga olupimo. Na pult ali veliko leseno desko stresemo moko. Na moko stiskamo še vroč olupljen krompir in ga prelijemo z jajcem in potrosimo s soljo. Vse sestavine dobro pregnetemo zelo na hitro. Dolgotrajno mesenje (kot za kruh in pizzo) povzroči, da so njoki trdi. Iz štručke testa naredimo več klobasic, ki jih zrežemo v njoke. Ko imamo vse njoke pripravljene jih takoj skuhamo v slani vodi. Kuhamo jih v večji količini vrele vode dokler ne priplavajo na površje in nato še minuto ali dve na nizkem ognju. Tudi odvečne njoke, ki jih nameravate zamrzniti, skuhate in razporedite na pladen ali večji krožnik. Postavite jih v zmrzovalnik in malo pred kuhanjem vzamete iz zmrzovalnika (toliko, da se odlepijo).

Uporabite lahko vse vrste omak. V video receptu sem dodala svojo najljubšo z jurčki, česnom, smetano za kuhanje, parmezanom in oljčnim oljem s tartufi.

Zavihajte rokave in veselo na delo.

Njami mami ne bo kriva za nered v kuhinji 😉

P2220277.jpg

P2220273.JPG

Leave a Reply

Close Menu