Postani kar želiš, popiši svoj list.
Mini city

Postani kar želiš, popiši svoj list.

Otroška leta so za večino otrok lepa, preprosta in razigrana. Izbiraš svojo družbo, izbiraš  igre in igrače, ter bodoče poklice. Le kdo ni sanjaril v otroških letih in se igral trgovino, banko, veterinarsko abmulanto, predaval svojim plišastim igračkam, si nadel kapico in pištolo, zapiral za zapahe tatove in razbojnike ali pa mogoče razstavil igračke ali pa celo sesalec in mikser, kot je to počel moj brat.

Danes moja sanjačica Bianka pregleduje tačke, ušesa in zobe našemu psičku in že nekaj let sanja kako bo “zdravnica za živali”. Mali falot bo seveda športnik kot “tatko”. Vsi smo imeli nekoč sanje. Le kaj se je z njimi zgodilo? So se uresničile, spremenile skozi leta ali mogoče potlačile v nek predalček da ne pridejo do izraza v dolgoletni varni rutini?

Tudi moje sanje so se dvanajst let zavile v meglico varne, dobro plačane in družini prijazne službe. Službe, ki te ne izpusti zaradi enega ali več razlogov, ter v njej ostajaš dokler ne izbereš poguma za spremembo ali te sprememba sama obišče in prisili poslušati svoje srce. Najtežje je iztopiti iz varnega pristana in se podati v razburkane in nepredvidljive vode.

O teh zadevah sem začela razmišljati v soboto, ko smo spet obiskali Minicity v Ljubljani. Med sladkanjem in gradnjo sladkih palčkovih hišic iz napolitank Loacker, sem opazovala otroke, ki se podijo po malih mestnih uličicah zabavnega mini mesteca, se preizkušajo v mnogih poklicih in se posvečajo bolj ali manj določenim opravilom, sem se zamislila. Njihove želje in talenti se že izražajo. Nekaterim bo uspelo slediti svojim sanjam, druge bodo starši, šolstvo in družba preusmerili z besedami: ” To pa ni zate, ti si pa preveč bister za mizarja, ti pa že ne boš zobozdravnik…” Družba stremi po visoki izobrazbi, ne glede na želje in znanje. Le kdo bo delal, kdo bo ustvarjal, kje bodo številni obrtniki našli zaposlene in kdo nam bo naredil kvalitetno pohištvo, pridelal zalenjavo in nas ostrigel? Ljudje, ki bodo z veseljem opravljali svoje delo, bodo uspešni ne glede na svoj poklic in izobrazbo. Tudi, če ne bodo bogati v denarnici, bodo bogati v svojih srcih.

Zavihaj rokave, neguj svoje talente in strasti, postani kar  želiš in popiši svoj list.

 

Leave a Reply