Potepanje po Lendavi in njeni okolici

Potepanje po Lendavi in njeni okolici

Tam dol na ravnem polju,

stoji, stoji en beli grad,

Lendavski grad.

Tam zraven pa se dviga,

en mogočen, mogočen stolp,

Vinarium razgledni stolp.

 

 Nedavno smo obiskali Lendavo in njeno okolico. Že od nekdaj se radi potepamo po naši čudoviti deželi, a Lendave pred tem še nismo obiskali. Odkar tam stoji čudovit razgledni stolp Vinarium, je bil v načrtu obisk mesta. V bližini stolpa se na novo razprostira razpršeni hotel Vinarium, kjer smo bivali dve noči. Le z natrpanim urnikom nam je uspelo pogledati največje znamenitosti Lendave. Priporočamo vam dodaten dan ali dva za ogled širšega območja Prekmurja. Ker je bilo veliko lepše vse naše čudovite postojanke strniti v videoposnetek, sem vam pripravila še videopredstavitev Lendave.

Play Video

Kaj si ogledati?

1.  RAZGLEDNI STOLP VINARIUM IN RAZPRŠENI HOTEL VINARIUM

Glavna atrakcija našega tridnevnega izleta v Lendavo je zagotovo najvišji stolp Slovenije, tako imenovani panonski svetilnik, ki stoji na vrhu Lendavskih goric in ponosno meri kar 53,5 metra. Ponuja prekrasen 360-stopinjski razgled, ki sega od Lendavskih goric vse do porečja Mure in zajema razgled na pokrajine štirih držav. Na najvišji ploščadi stolpa tako lahko občudujete pokrajini Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na vrh se lahko povzpnete z dvigalom ali razmigate nogice in premagate 240 stopnic. Na več kot 50 metrov nad zemljo ne smete brez fotoaparata ali telefona. V pritličju je obvezen postanek v lokalu z domačimi kulinaričnimi užitki, pokušnjo vrhunskih vin ali kavico. 

V okolici stolpa se razprostira razpršeni hotel Vinarium, v katerem smo bivali dve noči. Bivali smo v hiši za deset ljudi in smo si jo delili še z eno družino. Naša hiša je vključevala tri spalnice, dve kopalnici, dnevno sobo, jedilnico in veliko kuhinjo. Vhod v hišo krasi čudovita krušna peč, ki vas bo pozimi prijetno grela. Ta hotel sestavljajo ločene enote zidanic, hišic in vinskih kleti, razpršenih po območju in administrativno povezanih v hotel Vinarium. V izbrani zidanici boste bivali v miru, na odlični lokaciji v bližini stolpa Vinarium in odlične kulinarične in vinske ponudbe Lendavskih goric.

2.  SREDIŠČE LENDAVE

Drugi dan izleta smo posvetili ogledu Lendave na dveh kolesih. Po odličnem zajtrku smo se podali do kolesarskega središča Murania, kjer smo se opremili s kolesi in od tam prikolesarili do središča mesta. Lendava leži ob vznožju Lendavskih goric. Prebivalci so Slovenci, Madžari in Hrvati. Staro mestno jedro vas očara z bogato zgodovino. Najprej smo si ogledali sinagogo, tako imenovani slovenski muzej holokavsta, to je spomenik močne judovske skupnosti, ki je bila vse do 2. svetovne vojne razvojna sila Lendave. Judje, ki so živeli na tem območju, so se ukvarjali predvsem s trgovino, pomemben pa je bil tudi njihov prispevek h gospodarskemu in kulturnemu razvoju mesta in nastanku meščanstva. Leta 1904 je imelo mesto svojo tako imenovano banko, Dolnjelendavsko hranilnico, leta 1906 pa tudi prvo dežnikarno na Balkanu. Šele v devetdesetih letih 20. stoletja je bila sinagoga prenovljena in danes se uporablja kot razstavni in prireditveni prostor. Od leta 2013 je postala osrednji slovenski muzej holokavsta. 

Takoj ob izhodu iz sinagoge je mogoče videti mogočno in čudovito stavbo. To je Kulturni center Lendave s koncertno in gledališko dvorano. V preddverju gledališke in koncertne dvorane so na ogled mojstrovine iz lesa, katerih avtor je modelar Feri Pal. Občudovali smo predvsem ogromno leseno čudo na delu ‒ delujoči časovni stroj. Njegovo delovanje si lahko ogledate v videopredstavitvi Lendave. 

Za Kulturnim centrom se razprostirajo čudovit park in otroška igrala z razgledom na Lendavski grad. Pot na grad nam je preprečil vonj hotiških rib z domače tržnice, pripravljenih na poseben hotiški način, ki ima več kot stoletno tradicijo. Domača tržnica junija in julija v mestnem jedru zaživi dvakrat mesečno, ob sobotah. Tu vas poleg rib in slastnega langoša čaka pestra ponudba domačih pridelkov, izdelkov in dobrot. 

S polnimi želodci dobrot izpod kostanjev na Glavni ulici smo se le povzpeli na Lendavski grad, ki leži nad središčem Lendave ob vznožju Lendavskih goric. Omenjen je bil že v 12. stoletju. V prostorih gradu od leta 1973 domuje ustanova Galerija – Muzej Lendava, ki hrani in promovira kulturno dediščino občine Lendava in pomurskih Madžarov. V muzejski zbirki sta na ogled stalna arheološka, zgodovinska in etnološka razstava ter spominska soba najznamenitejšega lendavskega kiparja Györgya Zale. V galerijski zbirki ustanove se hrani likovna dediščina lendavskih umetnikov.

V gradu so od 6. 3. do 31. 10. 2020 na ogled slike in grafike italijanskega umetnika Giorgia de Chirica. Italijanski slikar, grafik, kipar in literat Giorgio de Chirico je eden najpomembnejših ustvarjalcev umetniških gibanj z začetka 20. stoletja. V Lendavi je tradicija likovne umetnosti zelo močna. V gradu so že gostili pomembne razstave, kot so razstava Victorja Vasarelyja, Francoise Gilot, Alfonsa Muche, Oskarja Kokoschke, japonskih mojstrov erotičnih lesorezov Shunga, keramike znamenite madžarske manufakture Zsolnay, Rembrandta, Francisca de Goye in razstava najslavnejšega likovnega umetnika 20. stoletja Pabla Picassa. 

3.  KAPELICA SVETE TROJICE Z MUMIJO

Sredi vinogradov nad Lendavo najdeš še majhno belo cerkvico s čudovitim razgledom na Lendavske gorice. Nekoč je na tem mestu stala vojaška postojanka. Zaradi njene lege je niti Turki v času napadov niso mogli zavzeti. Hvaležni verniki in ugledna družina Gludovácz so leta 1728 na hribčku zgraditi kapelo Svete trojice

V cerkvici si lahko po predhodni najavi ogledate mumificirano telo vojskovodje Mihaela Hadika, ki je bil eden največjih junakov iz bojev s Turki. Mrtvo telo Mihaela Hadika se je v apnenčasti zemlji naravno mumificiralo in ohranilo do danes, na njej pa ni niti sledi balzamiranja. V kapelici je tudi grobnica družine Kakasdi Hajós. Najbolj znan član družine je bil odvetnik in kraljevi svetnik Mihály Kakasdi Hajós, ki je bil v 19. stoletju pobudnik številnih aktivnosti, ki so prispevale k razvoju meščanstva in gospodarstva Lendave.

Kam na dober obrok?

Brez odlične in tradicionalne prekmurske kulinarike v teh krajih ne gre. 

1. GOSTILNA LOVSKI DOM LENDAVA

Ob prihodu v Lendavo smo se najprej ustavili v gostilnici Lovski dom v Lendavi. Naj vas ime gostilne, ki spoštuje tradicijo in zgodovino, ne zavede. Prijetno boste presenečeni ob hodih, ki vas bodo razvajali. Kulinarična dovršenost tradicionalnih jedi Prekmurja s čudovito sodobno postavitvijo, s kančkom drugačnosti in odlično vinsko spremljavo. Tu smo uživali v prekmurskih dobrotah, kot so tünka, pajani krüj, bograč, dödöli, piščančji paprikaš in ciganska pečenka, ki so jo seveda skrili kar v dödöle. Posebna zgodba je bila gibanica oziroma tris gibanic. Poleg tradicionalne prekmurske smo poskusili še gibanico s konopljinimi semeni in gozdnimi sadeži. Z eno besedo: VRHUNSKO. Slike bodo povedale nekaj več o naši kulinarični zgodbi, posnetki morda še kanček več, za okus in vonj pa priporočamo obisk Lovskega doma. 

 

2. HIŠA VIN CUK

Prvi dan smo obiskali tudi hišo vin Cuk, ki stoji na najvišji točki Lendavskih goric, tik ob Piramidi in državni meji z Madžarsko. Simpatična Eva Cuk nas je pričakala z mečem v roki, kar je najbolj navdušilo našega Roka. Ko je Eva obglavila steklenico hišne zelo suhe bele penine, pripravljene po klasični metodi fermentacije v steklenici, zvrst belega pinota, sivega pinota in rumenega muškata, ji je Roko takoj zasegel meč za bojevanje. V hiši vina Cuk prodajajo le lastna ustekleničena vina. Družina obdeluje približno 14.000 trt na 2,7 hektara velikem posestvu. Pridelujejo laški rizling, renski rizling, beli pinot, sivi pinot, modri pinot, sauvignon blanc, dišeči traminec, rumeni muškat, zweigelt in modro frankinjo. Poleg vin smo pokusili tudi njihove domače mesnine, ki jih ponujajo v čudovitih narezkih. Zadnje vino, Hadikovo kri, smo pokusili kar v vinski kleti hiše Cuk. Ime je dobilo v znak spoštovanja do bogate lendavske zgodovine, ki jo je zaznamoval tudi že omenjeni Mihael Hadik, padli vojskovodja iz časa Turkov. Hišo vin Cuk si bomo zapomnili po vrhunskih vinih, okusnih mesninah, dih jemajočem razgledu in po meču seveda ;).

3.  MALIBU ‒ KAPCA

V soboto smo se po kolesarskem raziskovanju Lendave podali na zasluženo kosilo malo ven iz mesta. Ustavili smo se v okrepčevalnici in piceriji Malibu v Kapci z ogromnim posestvom, na katerem domujejo divje živali, ribe in poniji. V dveh velikih ribnikih za restavracijo ponujajo možnost ribolova. Otroka sta bila navdušena nad velikim otroškim igriščem s trampolini, v poletnih mesecih pa lahko igrate odbojko na mivki. Prostor je primeren tudi za sprejem zaključenih družb. Na meniju imajo pestro izbiro hrane, topla prekmurska gibanica z razgledom na ribnik pa je bila samo še pika na i našemu čudovitemu koncu tedna.

Zakaj v Lendavo?

Lendava je čudovito mestece, bogato s kulturo in odlično kulinariko. Dve uri vožnje iz slovenske prestolnice nista izgovor, da bi ga izpustili s seznama slovenskih mest. Stolp Vinarium je v zadnjih letih glavni razlog za številne obiske tega delčka Slovenije. Po našem obisku Lendave bi rekli, da ne sme ostati edini razlog za obisk, saj nam je prav vsaka od obiskanih točk ostala v lepem spominu in vse skupaj je bilo prav posebno doživetje. Doživetja pa nas bogatijo in razveseljujejo.

Kam še v okolici?

Nekatere od teh vam kmalu predstavim v videu.

Hvala Visit Lendava, Hotel Vinarium in agencija Idea za super raziskovanje Lendave. 

 

Leave a Reply