Prvi pomladni čistilci

Prvi pomladni čistilci

Šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Njihova sezona nabiranja se začne z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Vsako leto komaj čakam, da nam tata iz primorske pošlje zaloge divjih špargljev ali pa se za vikend sami odpravimo na izlet v domače kraje vipavske doline, kjer jih z veseljem nabiramo. Ti so še bolj zdravi, kot gojeni šparglji. Imajo bolj grenak okus, ki se ga lahko z ostalimi sestavinami nekoliko omili. Sicer so šparglji znani kot izjemno zdravo živilo, ki naj bi  pomagalo tudi pri številnih tegobah in dokazano izboljševalo spolno moč pri moških. To vedenje je znano že nekaj tisoč let, saj so že stari Rimljani šparglje cenili in jemali kot aristokratsko jed. Že tedaj so tudi špargljem pripisali zdravilne moči pri ledvičnih obolenjih. Šparglji so znani kot odličen diuretik, zaradi česar se priporočajo tudi pri povišani temperaturi in za odvajanje vode iz telesa. Prispeva tudi k »čiščenju« krvi. Pospešuje prebavo in priporočajo ga tudi ljudem, ki so nagnjeni k zaprtju, saj vsebuje veliko dietnih vlaknin.

30727336_447126672409366_8060417664738131968_n.jpg

Šparglji so zelo priporočljivi in tudi zaželen del jedilnika, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Izredno so bogati s kalijem, fosforjem, železom, bakrom, cinkom in jodom, vsebujejo folno kislino in ogromno vitamina C. Vendar pa se tudi tu ne konča njihova zdravilna moč, saj so tudi bogat vir flavonoidov, kar pomeni, da pripomorejo k znižanju krvnega tlaka in holesterola.

Šparglje pripravimo tako, da jih začnemo lomiti v smeri od vršička navzdol proti spodnjemu delu. Tako dobimo krajše kose. Od mesta, kjer se steblo noče več krhko odlomiti, in se le upogne, lomljenje zaključimo in ostali del stebla zavržemo ali iz njega skuhamo jušno osnovo.(vir: bodieko) Šparglje, ki nameravate zrezati na manjše kolobarje, lahko samo minimalno odrežete, dobro olupite z lupilnikom in uporabite v celoti.

Zadnje dni sem imela v hladilniku zalogo tako divjih, kot gojenih špargljev. Porabila sem jih na več načinov. Divje šparglje sem zrezala na drobne koščke, jih popekla na oljčnem olju in jih dodala bolonjski omaki in testeninam. Preprost krožnik, po katerem bo posegel tudi marsikateri otrok. Ragu ali bolonjska omaka nekoliko prikrije grenak okus zdravih divjih špargljev. Omaka iz gorgonzole in smetane za kuhanje je odlična za prikrivanje še tako grenjkega okusa. V omaki preprosto pokuhamo za par minut na drobno narezane špaglje in omako polijemo po špagetih. Najpogosteje pristanejo šparglji v cvrta jajčka, zelenjavne juhice in meni najljubšo “frtaljo”. To je debela, slana palačinka, ki mi jo je nona celo otroštvo pripravljala na različne načine. Eden od načinov je frtalja s šparglji in sirom. Kmalu bom za vas pripravila prav posebno frtaljo in video recept.

30739579_1291054987705000_927075378105679872_n

Za danes pa imam za vas preprosto idejo, kako iz kuhanih špargljev naredite okusne prigrizke. Gre za palčke iz listnatega testa s šparglji in sirom.

Uporabila sem 500 g listnatega testa. Svetujem vam uporabo že razvaljanega testa, ker vam prikrajša čas in umazano kuhinjo od moke. Uporabila sem 400 g špargljev. Trdi del stebla sem odlomila in preostalo steblo olupila z lupilnikom za krompir. Šopek špargljev sem zavezala s kuhinjsko vrvico in jih pokoncu kuhala (konjice špargljev se skuhajo na pari). Kuhate jih cca. 8 min. Nato sem vsakega posebej postavila na kos listnatega testa, dodala nariban sir in jih zavila v rolico. Rolice sem pekla v pečici na 200C cca. 30 min. Nasvet: s prvim grižljajem začneš pri vršičku. V nasprotnem primeru vam bo ostal cel špargelj v ustih (pri koncu je bolj žilav, zato ga je težje pregrizniti).

P2250092.JPG

In tu je še video recept, ki vključuje šparglje in dišečo omakico iz tartufov in oliv. Za prste obliznit.;)

 Želim vam obilo zdravih pomladanskih prigrizkov in lepih sončnih dni v naravi. Pomlad je prav zares že tu.

Dober tek Njami mami.

 

Leave a Reply