Radi imamo mehiško…

Radi imamo mehiško…

V naši družini imamo vsi radi mehiško hrano. Otroka si pripravita iz tortilje zrezane majhne trikotnike, v katere si sama sproti zavijata koščke piščančka in zelenjave. Midva z dragim si jed še dodatno začiniva z dodatkom Chilli oljčnega olja in proti koncu kuhanja dodava mojo najljubšo in najbolj dišečo mešanico začimb garam masala. To je obvezna sestavina pri nas za različne kitajske in mehiške jedi, kjer je zmešanih več vrst pražene zelenjave in mesa. Odlično se poda h kuhani leči ali čičeriki popraženi na čebuli, česnu in ostali zelenjavi. Med glavne sestavine masale sodijo kardamom, cimet, kumin, klinčki, črni poper in koriander.

Piprava mehiške hrane je zelo enostavna. Najprej prepražite čebulo in dodate katerokoli zelenjavo imate na zalogi (korenček, bučke, mini koruzice, koruza, šampinjoni, kalčki, zelje…) in nadaljujete s praženjem. Mi imamo radi nerazkuhano zelenjavo, zato jo pustimo nekoliko bolj hrustljavo. K mehiški hrani dodamo še okusno fižolovo prilogo in guacamole omakico iz zdravega avokada. Za prilogo prepražimo čebulo in dodamo kuhan ali konzerviran rjavi fižol, ki ga začinimo z masalo, poprom in malo chilli olja. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, napolnimo v keramične posodice, prekrijemo z drobtinicami in oljčnim oljem in nekaj minut gratiniramo v pečici na 250C (žar). Z omakico guacamole namažemo tortilje in jo dodamo tudi kot prilogo. O avokadu sem že pisala na blogu (pri temi o jutranjem miksanju sadja). Gre za zelo zdrav sadež, ki je lahko dodatek številnim solatam in glavna sestavina omake guacamole. V guacamole se običajno namakajo čips tortilje, ki se priležejo na zabavi ali kar tako doma ob gledanju filma;). Nekateri imajo radi samo pretlačeno omako, drugi zmiksano. Mi smo jo naredili na hitro s paličnim mešalnikom. V visoki in ozki posodi zmiksate avokado, ki mora biti na pritisk dovolj mehak, polovico manjše čebule, manjši paradižnik, 1dl kisle smetane, nekaj kapljic limetinega soka (lahko tudi limono), svež korijander (mi ga nikoli ne dodamo), sol in poper po okusu. Sedaj lahko popečete na obe strani tortilje v teflonski ponvi brez maščobe. Pri tem pazite, da se ne zažgejo, ker je na močnem ognju potrebnih le nekaj sekund. Tortilje obložite z zelenjavno-piščančjim nadevom in omako guacamole. Pečen fižol servirate zraven v keramični posodici.

Priprava mehiške pojedine je tako enostavna, da nam vzame zelo malo časa. Okusi so nekaj posebnega, da za nekaj časa z mislimi odtavamo onstran oceana.

Que Aproveche vam želi Njami mami.

P2210010P2200817P2200827P2210011P2210014P2210024

Leave a Reply

Close Menu