Tiramisu Amore mio

Tiramisu Amore mio

IMG_0142

cropped-cropped-p22204571.jpg

Tiramisu je absolutno moja najljubša sladica. Rada imam okus kave in kreme. Okus sira mascarpone, ki se v kremi uporablja in ga sama uporabljam tudi v tortah je nekaj posebnega. Tekstura ni puhasta kot pri smatani in okus je bolj polen in deluje bolj hladno.

Najbrž vas zanima od kod ime tiramisu. Tiramisu pomeni “povzdigni me”. Sladica izvira iz sosednjega Treviza in prvotno so jo imenovali Tiramesu,kot je značilno za njihov dialekt. Prva različica sladice je bila sestavljena iz jajčne kreme in piškotov, ki so jih namakali v kremo. Namenjena je bila oslabljenim bolnikom, neješčim otrokom, nosečnicam in porodnicam. Stepena jajca s sladkorjem so jim dala energijo. Prvi recept je bil objavljen leta 1970 in je vključeval piškote savojardi, kavo, mascarpone, jajca in kakav. Danes poznamo veliko različic tiramisuja. Pri nas doma največkrat pripravimo sadni tiramisu. Kavo nadomestimo z jagodnim sokom ali sokom iztisnjenih pomaranč in poleg kreme dodamo še plast pasiranega, kuhanega ali sveže sadje (cca.500 g malin ali jagod). Pripravimo ga tudi v kozarčkih za lepše serviranje.

Za naš recept potrebujete:

  • 6 zelo svežih jajc
  • 500 g mascarpone sira
  • 140 g sladkorja v prahu ali navadnega sladkorja (oz. po okusu)
  • 300 g piškotov savojardi (posuti s sladkorjem)
  • cca. 7 dl kave
  • malo alkohola marsala ali ruma (po želji)
  • 100% kakav

Zaradi svežih jajc ga pripravite le nekaj ur pred sladkanjem.

Najprej skuhate kavo in jo sladkajte z 10 g sladkorja. Kava naj se dobro ohladi. Nikoli ne uporabljajte turške kave, ker nima pravega okusa. Najbolje je uporabiti kafetjero ali avtomat za kavo. Lahko uporabite tudi dobro instant kavo. Če želite nekoliko bolj mlečni in manj intenzivni okus lahko dodate nekaj mleka. V vsakem primeru sladica ne bo imela premočan okus po kavi, ker ji dodamo kremo.

V dveh visokih posodah ločite beljake od rumenjakov. Najprej stepete beljake, ki jim dodate par zrnic soli. Stepate dolgo, da nastane zelo trd sneg. V posodo z rumenjaki dodate ostali sladkor in dolgo stepate. Rumenjakom dodate še mascarpone in nadaljujete s stepanjem. Na koncu ročno in počasi primešate sneg beljakov. Ne mešate krožno, ampak zajemate kremo od spodaj navzgor. Za kremo uporabljam sladkor v prahu, ker se takoj raztopi.

Pripravite pravokotno posodo cca.30×20 cm. V kolikor imate samo večje posode sestavine povečajte ali naredite bolj nizek tiramisu. Začnete z namakanjem vsakega piškota posebej. V celoti in na hitro ga pomočite v kavo in odložimo v pekač. Piškote obračate s sladkorno stranjo navzgor, da se krema lažje razmaže čez piškote. Ko imate celotno plast pekača prekrito s pikoti jih premažete s kremo in postopek ponavljate. Zadnjo plast piškotov premažete s kremo in posujete z grenjkim kakavom. Če boste dali navaden kakav, se bo le-ta stopil in sladica ne bo izgledala lepo. Sama imam rada ravno te kontraste v okusih pri tiramisuju. Sladki piškoti, nekoliko bolj grenjka kava, sladka krema in grenak kakav.

Mislim, da se vam sline že cedijo, tako kofetarjem, kot tistim sadnim navdušencem. Veselo na delo in sladica bo nared v 15 minutah.

Njami mami vas pozdravlja

 

 

Leave a Reply