Zdravilni čemaž

Zdravilni čemaž

Čemaž je zelo zdrava in okusna rastlina, ki nam jo trenutno ponuja narava. Vsako leto mediji poročajo o zastrupitvah z rastlinami podobnimi čemažu. Sama sem mnenja, da je zelo težko zamenjati čemaž z drugimi strupenimi rastlinami.

Ker je čemaž tudi pri nas čedalje bolj priljubljeno zelišče, iz njega lahko naredimo odlične namaze ali popestrimo solato, ga številni ljudje sami nabirajo v naravi. Čemaž v Sloveniji raste aprila ter maja na gosto poraslih predelih in na vseh koncih države. Pri nabiranju čemaža pa je potrebno biti previden, saj po zunanjosti nekoliko spominja na zelo strupene šmarnice in jesenski podlesek.

Čemaž lahko zraste že marca, šmarnice pa uspevajo šele maja in rastejo tudi junija. Glavno vodilo pri prepoznavanju čemaža pa je, da mora rastlina dišati po česnu, saj podobni, omenjeni strupeni rastlini, nimata takšnega vonja. Šmarnice, znane tudi kot solzice, ima sicer prav tako bele cvetove, vendar pa so ti povsem drugačne oblike, saj bolj spominjajo na kronice, pri čemažu pa so cvetovi bolj suličaste oblike.

Jesenski podlesek ima prav tako suličaste liste, vendar nekoliko temnejše barve, listi pa rastejo skupaj in so žlebaste oblike (zenska.com).

smarnica
Šmarnice
Jesenski podlesek Colchium autumnale DSC08153
Jesenski podlesek (več listov iz enega stebla)
images
Čemaž (izrazit vonj in posamezni listi)

Mnogi namreč trdijo, da ni boljšega čistila za kri in prebavila, kot je čemaž. Ne le, da ima vse značilnosti česna, pač pa ima tudi vse njegove učinkovine in pozitivne lastnosti. Hkrati pa je še boljši, še bolj zdravilen in še bolj učinkovit. Ne le, da izjemno očiščuje telo in kri, pač pa tudi pomaga zniževati in uravnavati krvni pritisk in holesterol, učinkovit je tudi celo zoper aterosklerozo. Priporočamo ga predvsem tudi osebam, ki imajo težave s prebavnimi motnjami vseh vrst: z diarejo, izgubo teka, slabo prebavo in celo vetrovi, odpravlja pa tudi glistavost (bodieko).

Čemaž, ki smo ga včeraj nabrali, smo sesekljali v multipraktiku. Z njim smo napolnili steklene kozarce in ga prelili z oljčnim oljem. Pesto, ki je nastal, uporabimo samostojno na kruhu, v sendviču, ga primešate sirnemu namazu in skuti, ga dodate nekaj žličk v testenine s paradižniknikovo ali mesno omako, lahko ga dodate v čufte, na pico, lazanjo ali skuhate najboljši čemaževo juhico.

Danes vam zaupam svoj preprosti recept za čemaževo juho.

Sestavine za dve osebi:

Leave a Reply

Close Menu